VAK5

Worshop Dubbing (nasynchronisatie)

Workshop Dubbing-2

Dubbing is het Engelse woord voor nasynchronisatie; het in het Nederlands inspreken van films, cartoons en commercials. Dubbing is een vak, dat veelal wordt uitgevoerd door, soms bekende, acteurs, zangers en presentatoren, maar meer en meer ook door particulieren en met name ook kinderen. In principe kan iedereen het vak van stemacteur uitoefenen, maar in de praktijk is het toch vaak een klein select gezelschap stemacteurs die steeds opnieuw worden geselecteerd voor de rollen. Dat heeft alles te maken met talent
en ervaring, maar ook met een goede presentatie van wat je kan en een goede voorbereiding op een auditie.

Dubbing kan je leren

Dubbing heeft alles te maken met acteertalent, techniek en gevoel voor timing. Om een succesvol stemacteur te worden heb je natuurlijk een goede stem nodig, maar moet je ook beschikken over een dosis techniek om die stem op de juiste manier te gebruiken. Timing moet je enerzijds aanvoelen, maar valt ook te trainen.

Daarom heeft Laura Vlasblom, zelf een succesvol stemacteur en
regisseur van diverse films en cartoons, het initiatief genomen om een zeer praktijkgerichte Workshop Dubbing op te zetten.

Workshop begeleider: Laura Vlasblom

Nederland kent Laura in eerste instantie als zangeres en musicalster. Al op heel jonge leeftijd debuteerde zij bij Kinderen voor Kinderen, om via de meidengroep Frizzle Sizzle en het Songfestival uit te groeien tot bekende Nederlandse zangeres. Na een carrière van meer dan 25 jaar, die haar bracht in Ahoy met René Froger, in Los Angeles met haar band West Coast Baby, op vele honderden festivals en bedrijfsfeesten en in vrijwel alle Nederlandse Theaters met het orkest van de Kon. Luchtmacht, haar eigen soloprogramma Rok en onlangs nog met de musical Legally Blonde, is Laura een gevestigde naam in artiestenland.

Hiernaast werkt Laura al 25 jaar "achter de schermen" als stemacteur en regisseur van teken- en live-actionfilms. Al kort na Kinderen voor Kinderen werd zij op 14 jarige leeftijd gevraagd voor de rol van Wendy in de Disneyfilm Peter Pan. Haar goede stemtechniek, haar gevoel voor acteren en timing zouden haar doen uitgroeien tot één van meest gevraagde stemacteurs van Nederland. Zo was Laura o.a. de stem van: Pippi Langkous in 'De nieuwe avonturen van Pippi Langkous', Katrien Duck in o.a. 'Ducktales', Ariel in 'De Kleine Zeemeermin', Yasmine in 'Alladin', Duimelijntje in de gelijknamige film, Barbie in alle Barbiefilms, Gloria in 'Madagascar 1, 2 en 3' en Norma Jean in 'Happy Feet'.

Als regisseur tekende zij o.a. voor "De Bende van Vijf" voor
Nickelodeon, "Gini in the House" en recentelijk "Gumball" voor Cartoon Network. In totaal heeft Laura in die 25 jaar aan zo'n 50 films en TV serie , talloze radiojingles van o.a. Radio538 en commercials meegewerkt.

Programma Workshop Dubbing

Met als motto "Dubbing is doen" is een programma samengesteld wat sterk praktijkgericht is. Alles wat je leert kun je direct toepassen. Natuurlijk is er ook ruimte voor theorie en achtergrondinformatie maar de nadruk ligt duidelijk op praktijkoefening. Voor de lunch werken we
gezamenlijk aan algemene kennis en vaardigheden en na de lunch ga je individueel of in kleine groepjes de studio in om te oefenen.

Je leert o.a. het volgende:
• Hoe je stem als instrument te gebruiken
• Acteren met je stem
• De ins and outs van de wereld van nasynchronisatie
• Hoe bereid je een auditie goed voor ?
• Het belang van timing bij cartoons inspreken
• Geloofwaardig klinken.

Vocale visitekaartje

Tijdens het inspreken word je beste track opgenomen en je ontvangt deze opnamen als Mp3 via de mail. Deze Mp3 kan worden gebruikt als demo materiaal voor eigen promotie. Je eigen vocale visitekaartje dus!

Kleine groepen

Om zoveel mogelijk ruimte te houden voor individuele praktijkoefening houden we bij deze workshops de groepen bewust klein. Er zullen per workshop 4 – 6 deelnemers worden toegelaten.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u mailen naar workshops@vak5.nl