VAK5

Josee Koning Josee Koning

Braziliaanse hitsongs en Hollandse poëzie; het beste van 2 werelden!

Algemeen

Josee Koning is misschien wel de meest Braziliaanse zangeres van Nederland. Na haar studie aan het Amsterdams Conservatorium, verdiepte zij zich verder in de Braziliaanse muziek en cultuur in Rio de Janeiro. Josee is zangdocent aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam en geeft regelmatig workshops en gastlessen.

Veel mensen kennen Josee van Batida, de Braziliaanse fusion-formatie waarmee zij in de jaren tachtig furore maakte. Batida bracht drie albums uit, toerde in binnen- en buitenland en speelde onder andere op het North Sea Jazz Festival.

Na het uiteenvallen van Batida bouwde Josee aan haar eigen solocarrière met inmiddels 4 soloalbums en vele optredens in zowel Nederland als in Brazilië. Samen met haar internationale band swingt Josee moeiteloos heen en weer tussen haar twee werelden. Zo zingt ze Portugese teksten alsof ze een zusje van Astrud Gilberto is en swingt gewoon door als ze overschakelt naar het Nederlands. Haar ingetogen zang en de perfecte timing doen de rest. Haar repertoire reikt inmiddels van bekende Braziliaanse toppers als Mascenada en Aqua de Bebe tot Nederlandse evergreens als Verdronken Vlinder en De Reiziger.

Josee treedt op met verschillende programma’s die elk hun eigen sfeer neerzetten tijdens uw evenement.

Video's

Audio

Boekingsmogelijkheden

Josee Koning kan geboekt worden in de de volgende varianten:

Bossa Nova
Iedereen raakt in vervoering bij het horen van bossa nova. Wie kent er niet ‘A garota de Ipanema’, (‘The girl from Ipanema’), ‘Desafinado’ en ‘Agua de beber ‘ van Antonio Carlos Jobim? Josee Koning kan als geen ander de nuances en sfeer oproepen die deze muziek met zich meebrengt. Intiem, sfeervol en subtiel swingend. Muziek die op een onbewuste manier aanzet tot meebewegen. Het Portugees van Brazilie is de meest muzikale taal ter wereld, dus sensuele muziek!!

Sergio Mendes
Braziliaanse muziek werd in de 60-er jaren pas echt op de kaart gezet door de Braziliaanse pianist Sergio Mendes. Met zijn formatie Brasil ’66 veroverde hij de wereld met hits als Mas que nada (onlangs voor de 2e keer een hit geworden). Met haar eigen band speelt Josee Koning moeiteloos op een net zo swingende wijze deze opzwepende en dansbare muziek.

Verdronken Vlinder
Josee Koning is door haar huwelijk met Lennaert Nijgh zeer vertrouwd met zijn teksten. Het moest er dan ook een keer van komen, een combinatie van haar twee grote liefdes: Braziliaanse muziek en de teksten van Lennaert, die bekend was als tekstschrijver van Boudewijn de Groot. Met haar cd Verdronken Vlinder [2005] ging dan ook een lang gekoesterde wens in vervulling.

Voor Josee verwoorden de prachtige teksten van Lennaert het ware gevoel van 'saudade', dat melancholische verlangen dat ook zo aanwezig is in de Braziliaanse muziek. Na Lennaert’s overlijden in 2002 wilde Josee als hommage zijn teksten verbinden aan Braziliaanse muziek. Zij liet bekende stukken als Verdronken Vlinder, Beneden alle peil en De Reiziger voorzien van subtiele Braziliaanse arrangementen en nam deze met Braziliaanse muzikanten op in Rio de Janeiro. Het resultaat is een bijzonder programma dat 2 werelden met elkaar verbindt

Mijn Braziliaans Hart
In Mijn Braziliaanse Hart voegt de zangeres haar diverse programma’s op stijlvolle wijze samen.

Biografie

Josee Koning is de leading lady van de Braziliaanse muziek in Nederland. Na haar studie aan het Amsterdams Conservatorium verdiepte zij zich verder in de Braziliaanse muziek en cultuur in Rio de Janeiro. In de jaren tachtig was zij een van de oprichters van de Braziliaanse fusion band Batida. De band maakte drie albums, speelde op het North Sea Jazz Festival en toerde in binnen- en buitenland.

Antonio Carlos Jobim
In 1993 ontmoet Josee in Rio de Janeiro Antonio Carlos (Tom) Jobim, de 'vader van de Bossa Nova'. Ze besluit een Jobim Songbook op te nemen en vraagt Tom Jobim of hij wil meewerken. Helaas komt het album er niet omdat Jobim 8 december 1994 overlijdt.

Dori Caymmi
Met de Braziliaanse arrangeur en producer Dori Caymmi maakt Josee in Los Angeles haar Tribute to Antonio Carlos Jobim (1995).
In april 1996 nodigt Caymmi Josee uit voor concerten in Rio de Janeiro en São Paulo, met de groten van de Braziliaanse muziek: Dori Caymmi, zuster Nana en vader Dorival, en zangeres Gal Costa.

Ivan Lins
Josee's tweede solo-cd Dois Mundos wordt ook geproduceerd door Dori Caymmi en opgenomen in Nederland, met speciale medewerking van de befaamde Braziliaanse zanger/componist Ivan Lins. In de zomer van 1999 speelt Josee met Dori Caymmi op het North Sea Jazz festival.
De Braziliaanse tv-zender SBT gebruikt in 2004 Josee’s uitvoering van Coração Vagabundo van Dois Mundos voor de tv-serie Seus Olhos.

Recorded in Rio
Josee neemt haar derde solo-album Recorded in Rio (2003) op in Rio de Janeiro met Braziliaanse muzikanten. Het is gearrangeerd en geproduceerd door gitaarvirtuoos Leonardo Amuedo. Voor het eerst zingt Josee ook in het Nederlands. Ook Ivan Lins zingt wederom mee op dit album en levert enkele prachtige nieuwe stukken.

Lennaert Nijgh
In 2005 verschijnt Josee's eerste Nederlandstalige album: Verdronken Vlinder, Josee Koning zingt Lennaert Nijgh. Het is een eerbetoon aan de man die 12 jaar lang haar echtgenoot was: Lennaert Nijgh.
Het is opgenomen in Rio de Janeiro en bevat ook een duet met Boudewijn de Groot: ‘Als jij niet van me houdt’.
Op dit album zingt Josee veel bekende teksten van Lennaert, de arrangementen en ritmes zijn onmiskenbaar Braziliaans dankzij de inbreng van de creme de la creme van de Braziliaanse muziek scene.

Jobim Sinfônico
Paulo Jobim, de zoon van Tom Jobim komt in september 2011 naar Nederland. Josee treedt met hem op, begeleidt door het Metropole Orkest: Jobim Sinfônico.

Edison
Met de cd Bem Brasileiro (2007) gaat Josee terug naar het rijke Braziliaanse repertoire. Het album wordt opgenomen in Brazilië en bevat een duet met de beroemde Braziliaanse zanger/componist João Bosco.
In juli 2008 wordt Bem Brasileiro genomineerd voor een Edison en de Edison Jazzism Publieksprijs.

Batida reunie
De legendarische groep Batida geeft 6 september 2006 een reünie concert. Vrijwel alle muzikanten die ooit bij de band betrokken waren, doen mee. In september 2007 komt een dvd uit van dit bijzondere concert.

Tournee in Brazilië
In april en mei 2008 toert Josee in noord en zuid Brazilië langs theaters en clubs met begeleiding van Braziliaanse muzikanten.

50 jaar bossa nova
Josee is de initiator van een Tribute to 50 Years of Bossa Nova op 10 juli 2008 in Openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Met een internationale band en zangstudenten van de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam speelt zij de hoogtepunten van de Bossa Nova.

Who’s the Bossa?
Het concert is de start van de internationale band Who’s the Bossa? met Nelson Faria (gitaar), Kiko Freitas (drums) uit Brazilië, Hans Vroomans (piano) uit Nederland en Daniel Pezzotti (cello) uit Zwitserland. Begin 2011 maakt Who's The Bossa? een korte tournee door Zwitserland en Nederland (BIMhuis, Amsterdam).

São Paulo
Eind augustus 2011 is Josee in São Paulo de speciale gast van het befaamde Jazz Sinfônica orkest. Zij zingt uitsluitend werk van Chico Buarque, o.a. uit zijn in 1973 gecensureerde muziektheaterstuk ‘Calabar’.

The Chamber Music Project
Op 12 oktober 2014 komt het eerste album van Who’s the Bossa? uit, getiteld ‘The Chamber Music Project’.
Het is een intieme benadering van Braziliaanse muziek, waarop Jazz en Klassieke muziek naadloos in elkaar overvloeien. Het album ontvangt prachtige recensies.

Bezetting: Nelson Faria (Br.)- gitaar, Daniel Pezzotti (Ch.), - cello, Hans Vroomans - piano, Josee Koning - zang

Discografie:
* The Chamber Music Project, met Who’s the Bossa? (release najaar 2014)
* BosSAnook, duo with Gilbert Medam, recorded in Thailand, (Centara resorts, 2013)
* Bem Brasileiro, (Coast to Coast, 2007)
* Verdronken Vlinder, (Artist&Company, 2005)
* Recorded in Rio (Brigadoon Vocal|Sony Music, 2003)
* Dois Mundos (Challenge, 1999 – Holland; Seven Music, 2002 – Brazil)
* Josee Koning e Grupo, live at Nick Vollebregt’s café (1997 – Radio Netherlands)
* Tribute to Antonio Carlos Jobim (Columbia, 1995)

met Batida
* Live in Caprera, dvd van reunie concert 2006 (2007)
* Tudo Bem (Polydor, 1992)
* Terra do Sul (Timeless, 1987)
* Batida (Timeless, 1983)

Social Bookmarks